Értük izgultunk a hetvenes évek végén...


Volt egy sorozat  a hetvenes évek legvégén, ami hatalmas siker volt nálunk is, és aki akkoriban látta, most is emlékszik  a történésekre.
 Nem szappanopera volt, mégis 91 részt ért meg. 
Egy család életét dolgozta fel, egy egyáltalán nem szerelemből köttetett házasság volt a kiindulópont. 
A főszereplők nem voltak szépek, nem is voltak mind pozitív személyiségek, de nagyon is emberi volt az egész történet, a nézők izgultak értük, megtárgyalták az új fejleményeket, és örültek a főszereplő házaspár egymásra találásának.
A sorozat a BBC feldolgozása volt, eredeti címe The Onedin Line - nálunk Onedin család néven vetítették.
Zenéje elbűvölte a tv-nézőket, a komolyzenében jártasabbak tudták, tudják - hogy valójában Hacsaturjan Spartacusának részlete volt - sokaknak mai napig ez az "Onedin zene". 
A történet abban az időben játszódik, amikor a vitorlásokat apránként leváltják a gőzhajók.
A család Liverpoolban él, a család feje James Onedin, aki érdekházassággal próbálja megalapozni gazdasági sikerét.  Az érdekházasság aztán átcsap szerelembe, és feltétlen szeretetbe, tiszteletbe, ragaszkodásba. Együtt munkálkodásba - a sikerért.
Minden megtalálhattunk ebben a történetben, amire vágyik az ember. Gyönyörű felvételek, romantika, történelem, kaland, izgalom. 
A főszereplő 2013-ban hunyt el - Peter Gilmore volt, Németországban született angol szülőktől, még kicsi volt, amikor visszatértek hazájukba - a háború előtt 1937-ben.  
Elég önálló kamasz lehetett, mert 14 évesen úgy döntött, hogy ő bizony színésznek áll, pontosabban színészetet tanul. De énekelni is jól tudott, egy ideig ezt a tudását kamatoztatta.
Érdekesség, hogy harmadik felesége, akivel végül leélte életét az a színésznő: Név szerint Anne Stallybrass, aki az Onedin család c. sorozatban is feleségét játszotta.  A filmbéli feleség haláláig tartott a közös szereplés, ekkor még csak barátok, munkatársak voltak, majd mikor felbomlott házasságuk ez a barátság átalakult szerelemmé, idővel összeköltöztek, majd 1987-ben összeházasodtak. 
Peter Gilmorenak -  bár rendszeresen játszott a Folytassa...sorozatban- , ennek ellenére leghíresebb szerepe mégis Onedin kapitány  maradt...
Amúgy már csak azért sem folytatódott a sorozat, mert Peter Gilmore már nem akarta továbbvinni a történetet. Szívesen zárta volna le a sorozat végét a főszereplő halálával, de az alkotók nem engedték. 
Minden évben öt hónapig forgattak, s több országból szedték össze ideiglenes jelleggel a hajókat, mert bizony a világon már a hetvenes évekban is alig volt belőlük. 
A szerepre úgy választották ki "Onedin kapitányt", hogy spanyolországi forgatásról hazatérve jelezte az ügynöke, hogy próbafelvételre mehetne. Ez aztán megvolt. A próbafelvételen meg kimondták azt a mondatot, amit utált hallani: Ne jelentkezzen, majd mi jelentkezünk...
Ő meg bepipult, és mindenképp azonnal választ akart, merthogy másképp visszamegy Spanyolországba. Sikeres volt, mert néhány perc alatt megkapta a szerepet. Innentől kezdve lényegében az ő egyéniségére írták rá a szerepet. Imádta a forgatásokat, de a forgatókönyvek színvonalával baja volt. Több ember írta, így hullámzó volt a színvonal. 
Azt vallotta magáról, hogy azért lett színész - mert semmi máshoz nem értett. Katona volt, utána pedig színiakadémista lett. De nem végezte el, színésznek állt. Ott tanult meg lényegében mindent a szakmáról. Musicalszínész volt. 
De a sorozat idejében más felhagyott a zenés darabokkal, legszívesebben csak vígjátékokban játszott volna. 
Zavarta a nyilvánosság, magánéletében szívesebben volt magánember. 
És bár nem lett milliomos az Onedin szereppel - az öt hónap forgatási idő nem volt elég arra, hogy a többi hónapban is megéljen, ilyenkor szerepeket vállalt - de ez az időszak egész életére csodálatos emlék maradt. A környezet, a kollégák, és a stáb miatt is.Fotó: Youtube.com/Filmkocka/The Onedin Line
loading...
loading...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!

Ezeket olvasták a legtöbben az utolsó 7 napban