Réteges töpörtyűs pogácsa - sodorva


Hozzávalók: 
1 kg liszt
6 dkg élesztő
2 dl tejföl
4-6 evőkanál fehérbor
70 dkg darált tepertő
30 dkg vaj, vagy margarin
langyos tej
bors


Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, a vajjal, és annyi tejjel állítjuk össze a tésztát, hogy rétestésztát kapjunk. Szépen kidolgozzuk, és jó vékonyra kinyújtjuk. Erre a vékony tésztára kenjük rá a darált tepertőt megborsozzuk picit, de csak picit, aztán szépen feltekerjük, sodorjuk, mint a beiglit. A tetejét kicsit ellapítjuk, aztán félbehajtjuk, majd pihentetjük hűvös helyen, de nem fontos hűtő. Aztán megint kinyújtjuk, és összehajtjuk. Ekkor már tepertő nélkül. Ismét feltekerjük, és ezen kívül még egyszer. A tészta pihenése között mást csinálhatunk. 
Az utolsó pihenő után kinyújtjuk, hogy a tészta magassága 2 centi legyen, lekenjük felvert tojással, pár perc után rácsosan bevágjuk, majd közepes szaggatóval pogácsákat szúrunk, tepsibe rakjuk, majd forró sütőben negyedóra-húsz perc alatt készre sütjük.